Makkelijke markt
De administratie van de straatmarkten van Amsterdam was in 2015 een rommeltje. Mondelinge afspraken, papieren regels en een digitaal systeem dat-niemand-wilde-gebruiken. De pasjes van kooplieden werden wel gescand, maar de data werd nergens opgeslagen. In die tijd was fraude, zoals bijvoorbeeld steekpenningen voor betere plekken, simpelweg niet uit te sluiten. Initiatieven om dit te verbeteren verzandden en liepen vast.
Toen wij halverwege 2016 werden betrokken ging het eigenlijk om de indeling. Hoe die eerlijk en transparant te maken. Het werd al gauw duidelijk dat de basis niet voldoende op orde was om daar aan te beginnen. Eerst de shit opruimen. Dat deden we door een wél werkend administratiesysteem voor de markten te maken: Makkelijke Markt.
In drie maanden tijd implementeerden we, samen met de toezichthouders en marktmeesters, een simpele applicatie zodat het wél zin had om pasjes te scannen. We maakten ook een dashboard waarmee de administratie van de markt de gescande gegevens kon inzien en verwerken.
Makkelijke Markt hebben we gemaakt met de mensen van de markt. Dagelijks liepen we mee met de marktmeesters en we programmeerden zelfs enkele dagen van achter een echte marktkraam. Om maar zoveel mogelijk feedback te krijgen, juist ook van de kooplieden. We leerden niet alleen inhoudelijk hoe een markt werkt, we ontdekten ook wat ‘fijn werkt’ in de dagelijkse praktijk. Dat hadden we van achter een bureau nooit kunnen bedenken.
Nadat de basis van Makkelijke Markt op alle markten in Amsterdam in gebruik was hebben we het verder verrijkt. Onder andere met functionaliteit rondom betalen. Zo werd de indeling controleerbaar, hielpen we de marktmeesters en was iedereen weer positief gestemd. Sterker nog, toen ICT een jaar later opperde om Makkelijke Markt te vervangen door een ander systeem is dat na een vriendelijke opstand van het personeel verijdeld. Want, zo vond men, het werkt en we willen niks anders. Terecht want tot op heden wordt de applicatie dagelijks gebruikt voor alle straatmarkten van Amsterdam.
De samenwerking tussen het Marktbureau en Tiltshift smaakte duidelijk naar meer en in de afgelopen jaren hebben we ook het indelingsprobleem voor de markten van Amsterdam aangepakt. Daarover meer in de case Digitaal Indelen Straatmarkten.
Verder praten over digitale innovatie?
Tijdens een vrijblijvend intake- en adviesgesprek bespreken we jouw situatie en hoe we daarbij kunnen helpen.